ALBANSKA KUHINJA

 Danes je bila na vrsti albanska kuhinja. Odločila sva se narediti tri jedi in sicer Tarator, Fergese in Qofte. 

TARATOR

Zaradi svojega osvežilnega učinka je ta jed zelo priljlubljena med Albanci, še posebej v poletnem času. Kot zanimivost naj omenim, da jo pripravljajo v vsaki balkanski državi. Razlikuje se samo v načinu priprave, vsi pa jo delajo z istimi sestavinami. V Albaniji jo imenujejo Tarator, v Grčiji Tzatziki, v Turčiji Cacik, pri nas pa ji lahko rečemo kumaričina solata z jogurtom.

Sestavine:

- 2 čaši navadnega jogurta

-  1 srednja kumara, neolupljena in naribana na drobno

- sol

-  koper

-  2 stroka česna, zmečkana ali narezana na drobno

-  2 žlički olivnega olja

-  1/4 skodelice hladne vode

-  1 čajna žlička belega kisa

 Priprava:

V posodi zmešaj kumarice, česen, sol, olivno olje in kis. V drugi posodi zmešaj jogurt z vodo, da se malo zgosti. Oboje zmešaj skupaj. Dodaj še malo olivnega olja in koper. Daj v hladilnik za eno do pol ure, da se ohladi. Serviraj v majhne skodelice in ponudi kot predjed, lahko pa tudi kot dodatek k ribam, mesu in zelenjavi.


 

ALBANSKE MESNE KROGLICE Z METO, QOFTE

Tradicionalna jed, v kateri goveje meso prežema okus mentola. Je ena najbolj priljubljenih jedi v Albaniji. Ponavadi se servira s pivom. Qofte so lahko ocvrte ali pečene v pečici. 

 Sestavine: 

 - 600 g mlete govedine

-  2 jajci

-  1 žlica olivnega olja

-  približno pol skodelice na drobno narezanega peteršilja

-  7-8 metinih listov

-  1 rdeča čebula

-  pol skodelice kruhovih drobtin

-  5 strokov česna

-  sol

-  poper

 

 

 Priprava: 

- Na drobno sesekljaj česen, čebulo, meto in peteršilj. Zmešaj mleto meso, jajca, olivno olje, česen, čebulo, kruhove drobtine, sol, peteršilj, poper in meto. Maso dobro umesi, da postane podobna testu. Pokrij posodo s sestavinami in jo daj v hladilnik. Pusti eno uro, da se sestavine združijo med seboj.

- Pečico segrej na 200 stopinj in v vmesnem času, ko se greje, naredi mesne kroglice. Položi jih na pekač, spodaj pa daj peki papir, da se ne sprimejo. Peci jih približno 40 minut, nato pa jih ohladi.

-  Mi smo jih servirali kar s taratorjem, lahko pa zraven ponudiš solato ali kaj podobnega. 


 

 

FERGESE

To je ena albanskih tradicionalnih jedi. Lahko se dela kot vegetarijanska jed, lahko pa vanjo dodaš še kokošja jetra, ki jih pred uporabo narežeš in popražiš.

Sestavine za 3 osebe:

 - 8 na drobno narezanih rdečih paprik

-  1 narezana čebula

-  225 g feta sira

-  600 g narezanih paradižnikov

-  čili

-  30 g moke

-  30 g masla

-  60 g grškega jogurta

-  3 čajne žličke bazilike

-  poper

-  sol

-  olivno olje


 

Priprava:

- Prepraži čebulo v malo olivnega olja, dokler ne postane mehka. Nato jo odstavi in pusti na strani.

- Zduši na koščke narezane rdeče paprike, paradižnike in baziliko na srednjem ognju. Duši približno 10 minut, tako, da na koncu ostane le malo vode. Nato dodaj čebulo in pusti, da se mešanica ohladi

- V majhni ponvi razstopi maslo. Dodaj moko, da narediš prežganje. Notri nadrobi še feta sir in ko je stopljen, dodaj še jogurt.

- Sirno jogurtovo razstopino dodaj v paradižnik in papriko. Posuj s čilijem, dodaj še sol in poper.

- Peci v pečici 30 minut na 180 stopinjah celzija. Najboljše je, da pečeš v lončeni posodi, ker da vsemu temu poseben čar. Serviraj s hrustljavim kruhom.



 


 

 

 



Komentarji