Tole je bila do sedaj najbolj zanimiva stvar, ki sva jo skuhala. Okusi popolnoma različni od naših, hrana pa zelo dobra in zdrava. Naredila sva piščanca na samoanski način s kokosovim rižem, fa'ausi (kokosov kruh s karamelo), kuhan taro v kokosovem mleku, vaimeleni ( pijača z lubenico), fa' alifu fa' i (zelena banana v slani kokosovi omaki). Skratka, veliko kokosa. Lahko rečeva, da je bil to do sedaj za naju največji izziv. Malo zaradi tega, ker je bilo ogromno jedi (ko sva izbiala, se nama je vse zdelo super), malo pa tudi zaradi tega, ker sva se lotila zadeve, pri kateri zares nisva vedela, kaj pričakovati. Ogromno je bilo tudi packanja. Na koncu pa je nastalo tole na spodnjih slikah.
PIŠČANEC NA SAMOANSKI NAČIN
Potrebujemo:
- nekaj kosov piščanca
- pol čaše sojine omake
Priprava:
- Piščanca natri s papriko, soljo in poprom.
- V ponvi z malo olja popeci meso, da zarumeni.
- Ko je zlato zapečen, ga odmakni iz ponve in odlij olje, tako, da ga ostane v ponvi samo za kako žlico.
- V isti ponvi popraži česen in čebulo.
- V ponev vrni piščanca in ga zalij s sojo in kisom. Nato dodaj dovolj vode, da pokrije meso.
- Kuhaj približno 20 minut, da meso postane mehko
- Meso zopet položi na krožnik in v omako vmešaj malo ingverja.RIŽ S KOKOSOVIM MLEKOM
- Skuhaj riž in ga precedi.
- Dodaj sol in kokosovo mleko in počakaj, da se vpije v riž.
KUHAN TARO V KOKOSOVEMU MLEKU
Za 4 osebe potrebujemo:
- Taro, pol do ene kile
- 1 žličko soli
- voda
- 1 skodelica nesladkanega kokosovega mleka
Priprava:
- Taro daj v vodo in ga kuhaj, dokler ni mehak. Kuha se približno pol do ene ure. Sproti preverjaj z vilico.
- Ko je kuhan, ga odstrani iz ognja in ga ohladi. Midva sva ga kar precedila in pustila na cedilu.
- Olupi ga na podoben način, kot bi lupil kuhan krompir.
- Nareži ga na kocke.
- Kokosovo mleko in taro daj v ponev in pokuhaj na majhnem ognju. Mleko mora prekriti zelenjavo.
- Dodaj sol in pusti, da se okusi združijo.
FA' ALIFU FA' I (ZELENA BANANA V SLANI KOKOSOVI OMAKI)
Količina za 4 osebe:
- 4 zelene banane (pri nas se vsa ta zelenjava kupi v nekaterih specializiranih trgovinah)
- 1 čaša kokosovega mleka
- 1/4 čaše vode
- sol
- voda za kuhanje banan
Priprava:
- Banane lahko pred lupljenjem postaviš v vročo vodo za pet minut, da olajšajo lupljenje.
- Pazljivo jih olupi. Lupina pri zelenih bananah je trša, kot pri tistih, ki smo jih navajeni. Med lupljenjem bodi pazljiv, da ne poškoduješ belega mesa. Ko jih olupiš, jih takoj položi v mrzlo vodo, da jih opereš in da se ne obarvajo temno.
- Nareži jih na koščke in jih položi v lonec. Nanje natoči vodo, da so pokrite. Kuhaj jih približno 10 minut, lahko pa tudi malo dlje. Ko os kuhane, jih precedi.
- Med tem, ko čakaš, naredi omako. V srednje velik lonec daj kokosovo mleko in vodo, nato pa dodaj še čebulo in sol.
- Mešanico polij po bananah in potem vse skupaj kuhaj približno pet minut, lahko pa tudi malo dlje (ravnaj se po občutku).
- Ko je kuhano, jed zloži v posodo. Lepo se poda k mesu, ribam in zelenjavi.
VAIMELENI (samojska pijača iz lubenice)
Ta pijača je zelo osvežilna in lahko se jo pije v vročih dnevih. Je popolnoma preprosta za narediti, potrebovali boste nekaj minut.
Sestavine:
- 50 g kokosove moke
- 500 ml kokosovega mleka
- 1 liter vode
- 4 žlice limoninega soka
- 500 g zmečkanega ananasa
- sladkor
- ledene kocke, ki jih dodaš pred serviranjem
Priprava:
- Lubenico z žlico ali vilico nastrgaj v veliko posodo. Ne pozabi, sok je tudi pomemben! Z žlico ali že med samim delom odstrani peške.
- Dodaj vse ostale sestavine, razen sladkorja in leda in pomešaj. Na koncu dodaj sladkor in ga doziraj po okusu.
- Ohladi in ga serviraj v velike kozarce. Zraven dodaj žlico. Preden serviraš, bodi pozoren, da so se sestavine enakomerno zmešale.
FA'AUSI (KOKOSOV KARAMELNI KRUH)
To je tradicionalna sladica na Ameriški Samoi.
Za osem oseb potrebujemo:
Karamela:
- 220 g sladkorja
- 375 ml kokosovega mleka
Kokosov kruh:
- 335 g moke
- 110 g sladkorja
- 75 g kokosove moke
- 1 pecilni prašek
- 250 ml kokosovega mleka
Priprava:
- Pečico segrej na 200 stopinj celzija
- V večjo posodo daj moko, sladkor, kokosovo moko in pecilni prašek. Dodaj še malo kokosovega mleka in zgneti čvrsto testo.
- Testo zvrni na pomokano površino. Razdeli ga napol in vsak kos valjaj po moki tako da boš dobil srednje tanek zvitek.
- Zvitke nareži na približno 4 cm debele kose.
- Polagaj jih na pekač, ki si ga prej obložil s peki papirjem.
- Peči 35 minut oz. dokler ne postanejo zlato rumeni.
Med tem časom, ko se pečejo, naredi kokosovo karamelo.
- V lonec daj sladkor in prilij 60 ml vode. Mešaj, doker se sladkor ne raztopi.
To je to. Upava, da boste tudi vi preizkusili vsaj eno od teh jedi. Dober tek! Želiva vam vso srečo pri pripravi.
Komentarji
Objavite komentar