Angvila je majhen karibski otoček, neodvisno ozemlje, na katerem prebiva prebiva malo več kot 16000 prebivalcev. Kot sam otok, je tudi njihova hrana eksotična in zelo okusna. Odločila sva se, da narediva naslednje jedi: angvilske kabobse, palm grove johnny cake, kruhek, ki gre praktično z vsem, kar ješ, čokoladno pito na angvilski način ter zelo dobro prilogo, ki je lahko tudi samostojna jed, double bean roasted pepper chilli. Pri pripravi in tudi pri okušanju teh jedi sva zelo uživala. Uživajte tudi vi!!
ANGVILSKI GOVEJI IN PIŠČANČJI KABOBSI
Za vse ljubitelje mesa je to zelo okusna jed, ki je zelo podobna našim ražnjičem, ampak ima, zaradi marinade, popolnoma drugačen okus. Meso na žaru se na Angvili vedno servira z veliko sadja in zelenjave, po možnosti popečene. Če žara slučajno nimaš, lahko zadevo popečeš tudi v ponvi na štedilniku.
ZA MARINADO POTREBUJEMO:
- 3/4 čaše ananasovega soka
- 1/3 čaše belega vinskega kisa
- 2 1/2 žlici melase ali rjavega sladkorja
- 2 žlici pomarančnega soka
- 1 čajna žlička soli
- 1/4 čajne žličke popra
MESO :
- 1/2 kg piščančjih prsi, brez kosti, ki jih razrežeš na majhne koščke v velikosti grižljaja
- 1/2 kg govejega fileja, razrezanega na majhne kosce, isto, kot piščančje meso
PRIPRAVA:
V srednje veliki posodi zmešaš vse sestavine za marinado.
V eno posodo daš razrezani goveji file, v drugo pa piščančje meso.
Mariniraš tako, da eno tretjino marinade poliješ po piščancu, drugo po govedini. Eno tretjino shraniš za kasneje. Vse to daš v hladilnik, kjer naj stoji 2 do 4 ure.
Ko je meso zmariniramo, ga nanizaš na palčke za ražnjiče. Pozoren moraš biti, da mesa ne mešaš, ampak da je na eni palčki samo goveje, na drugi pa samo piščančje meso. To meso se precej hitro speče. Med pečenjem ga nekajkrat obrneš. Marinado pa dodajaš po potrebi med tem, ko se meso pripravlja ali pa, ko je že pečeno. Dodajaš jo tako, da jo pokapljaš po mesu.
Za vegetarijance ali kot stransko jed naredi zanimive ražnjiče, na katere nanizaš razno zelenjavo. Lahko so gobe, paprika, čebula ali pa kar koli drugega, ki ne razpade med pečenjem. Pečene lahko pošpricaš z marinado ali pa z olivnim oljem in posoliš.
PALM GROVE JOHNNY CAKE
To je angvilska tradicionalna jed. Preprosta je za pripravo in jo zna narediti vsak tamkajšnji prebivalec. Najboljše pecivo izdelujejo v restavracijo Palm grove v kraju Junk Hole in od tam tudi recept.
SESTAVINE:
- 4 čaše moke
- 1/4 čaše koruznega zdroba
- 1 pecilni prašek
- 1/4 čaše sladkorja
- 1 žlica soli
- 1/4 čaše olja
- 1 1/2 čaše vode
PRIPRAVA:
Skupaj zmešaj moko, koruzni zdrob in pecilni prašek. Dodaj še sladkor in sol.
V mešanico naredi luknjico in dodajaj olje ter vodo.
Počasi mešaj, dokler mešanica ni več lepljiva.
Zgneti jo v gladko kroglo.
Pokrij jo in pusti počivati 15 minut.
Na pomokanni površini testo oblikuj v kačo (rolico) in ga nareži na majhne kose. Velikost koščkov je odvisna od tega, koliko velike kruhke želiš.
Vsak košček daj najprej v majhno žogico, nato pa vsakega posebej oblikuj v krog. V sredini naredi luknjico.
V ponvo daj olje. Lahko ga daš samo toliko, da prekrije dno.
Ko je olje vroče, daj cvreti pripravljeno testo.
Ocvri najprej na eni, nato na drugi strani. Cvri toliko časa, dokler pecivo ne porumeni.
DOUBLE BEAN AND ROASTED PEPPER CHILLI
SESTAVINE:
- narezana čebula
- palčke zelene, narezane
- rumeno ali oranžno papriko, drobno narezano
- 2 žlici olja
- 460 g kozarec pečene paprike
- žlička chipotle paste
- 2 žlici rdečega vinskega kisa
- 1 žlica kakava
- 1 žlica origana
- 1 žlica sladke paprike
- 2 žlici kumine
- 1 konzerva narezanega paradižnika
- 1 pločevinka fižolovega pireja
- 2 pločevinki rdečega fižola (sok odcediš in fižol opereš)
- 1 pločevinka rjavega oz. črnega fižola (sok odcediš in fižol opereš)
KAKO SAMI DOMA PRIPRAVIŠ CHIPOTLE OMAKO
Na suho popečeš čilije. (2-3 minute)
Za 15 minut jih namočiš v zelo vročo vodo.
Vse skupaj daš v sekljalnik ali mešalnik in premešaj v gladko pasto.
KAKO PRIPRAVIMO FIŽOLOV PIRE
Fižol oplakneš in namočiš.
Skuhaj ga. Ko je kuhan, ga odcediš, dodaš v lonec in preliješ s svežo vodo. ...
Fižol prepražiš v ponvi na masti ali olju.
Ko je prepražen, ga nežno pretlačiš s tlačilko za krompir ali vilicami.
PRIPRAVA:
Čebulo, zeleno in narezane paprike daš v največjo posodo, ki jo imaš. Zelenjavo segrevaš na ognju, vse dokler ni mehka. Ne sme se zažgati.
Pripraviš chipotle pasto in fižolov pire.
Paprike iz kozarca precediš. Soka ne zavržeš, ampak ga shraniš za naprej. Četrt paprik iz kozarca daš v sekljalnik ali kuhinjskega robota. Dodaš chipotle pasto, vinski kis, kakav in začimbe.Vse zamešaš v pire. Nato pa mešanico dodaš k zelenjavi, ki jo pražiš na štedilniku.
Dodaj paradižnike in fižolov pire, zalij z vodo ter sokom od paprik. Na majhnem ognju vse skupaj dušiš približno eno uro, da se zmehča, da se okusi združijo ter da omaka postane homogena.
Dodaš še ves fižol ter paprike iz kozarca, ki si jih narezal na majhne koščke. Pustiš, da omaka zavre ter postrežeš.
ČOKOLADNA PITA
Tudi to je tradicionalna jed, ki jo pripravljajo samo v Angvili. Sladica je malo neobičajna, kajti nima skorje, narejena pa je iz drobtin, namesto iz moke. Meni osebno je všeč, ker ni preveč sladka in je dobra še naslednji dan.
POTREBUJEMO:
- 1 jajce, ki ga ločimo na rumenjak in beljak
- 1/4 čaše sladkorja
- 1/3 čaše masla
- 1 vrečko drobtin
- 1/4 čaše oreščkov
- okoli 50 g stopljene črne čokolade
- voda
PRIPRAVA:
Oreščke zmelji v mešalniku in jih postavi na stran.
Združi sladkor in maslo. Dodaj še jajčni rumenjak in vse skupaj zmešaj.
Dodaj drobtine in stopljeno čokolado.
Iz beljaka naredi sneg in ga dodaj sestavinam. Dodaj še mlete oreščke.
Dodajaj vodo, tako, da iz vsega tega zamesiš testo.
Mešanico daj v pekač in peci približno pol ure pri 200 stopinjah. Če želiš, lahko med pečenjem malo povečaš temperaturo.
Serviraj še toplo.
Komentarji
Objavite komentar