AFGANISTANSKA KUHINJA

Tokratno kosilo je bilo v znanenju afganistanske kuhinje. Odločila sva se, da bova naredila Borani Banjan, ki je njihova tradicionalna jed. Zraven sva ponudila še osvežujočo afganistansko solato ter polnozrnate pita kruhke. Poizkusite tudi vi, ne bo vam žal!

 


BORANI BANJAN – AFGANISTANSKI KROŽNIK IZ MALANCANOV


To je tradicionalna afganistanska jed iz malancanov, ki se kar topijo v ustih. Obvezno imej zraven kak kruh, da skrbno popivnaš vso omako. Je tudi precej mastna jed, ki spominja na paprikaš. Lahko pa dodaš manj olja in zadeva je rešena.

 

 Za šest oseb potrebujete:

  • 3 manjše malancane

  • 220 ml rastlinskega olja

  • 3 stisnjene stroke česna

  • 2 zeleni papriki, narezani po dolgem

  • 3 sesekljane paradižnike

  • 25 g paradižnikove mezge

  • 1 g kurkume

  • 5 g soli

  • 1 srednje velika rumena čebula, zrezana na pol centimetra okrogle kolobarje

  • 2 paradižnika, narezana na kolobarje

     

Za česnov preliv pa potrebujete:

  • 180 ml sojinega jogurta

  • 2 stroka strtega česna

  • 2 g soli


Priprava:

  • Olupi malancane. Horizontalno jih prereži na sredini in iz njih naredi približno en centimeter dolge palčke. Prižgi ponev, v katero si dodal olje

  • Malancane popeci na olju. Potrebujejo približno 2 do 3 minute, da se popečejo na vsaki strani. Daj jih na cedilo in spodaj posodo. To bo omogočilo, da se bo mast iz malancaov stekala spodaj

  • Nekaj olja bo v ponvi še ostalo. Temperaturo v ponvi znižaj na medium. Olju, ki je ostalo, dodaj česen in mešaj, dokler se lepo zlato ne popraži.

  • Dodaj zeleno papriko, sesekljan paradižnik, paradižnikovo mezgo, kurkumo in sol. Kuhaj še eno minuto, zraven pa neprenehoma mešaj.

  • Ogenj naštimaj na minimum. Na paradižnikovo omako dodaj čebulo, polovico malancanov, nato plast paradižnikov in končaj z malancani. Pokrij ponev in kuhaj približno 20 minut.

  • Med tem časom naredi omako. V manjši posodi zmešaj sojin jogurt, česen in sol.

  • Omako dodaj v ponev, v kateri je hrana. Naloži na krožnike. Okrasi z metinimi listi

     

     

     
     

    AFGANI SOLATA

    Zelo osvežujoča solata, ki se prileže prav vsaki jedi.

    Za tri osebe potrebujete:

    - 3 srednje velike paradižnike, narezane na kosce

    - 1 srednje velika kumara, narezana na fino

    - 1 srednja rdeča čebula, narezana na fino

    - 1 ožeta limeta

    - nekaj listkov mete

    - malo soli

    Priprava:

    Nareži zelenjavo, premešaj jo in polij z limetinim sokom ter dodaj sol. Optimalno pa lahko dodaš tudi malo jogurta, da bo solata še bolj osvežujoča.


    DOMA NAREJEN POLNOZRNATI PITA KRUH

    Ta kruh se naredi zelo hitro in brez prevelike težavnosti. Kruh je narejen že v uri in pol. To je priljubljena Afganistanska jed, ki se praktično poda k vsakemu obroku. Svetujem vam, da ga pripravite in garantiram vam, da si boste obliznili vse prste. Lahko ga napolnite s hummusom, z zelenjavo ali s čemer pač želite.


    Za devet kruhkov potrebujete:

    • 240 ml mlačne vode

    • 1 paketek suhega kvasa

    • 1 čajna žlička medu ali agavinega sirupa

    • 180 g polnozrnate moke

    • 160 g večnamenske moke, priporočam pa, da imate zraven še nekaj viška, ker se vedno potrebuje

    • 1 čajna žlička soli

    • 1 žlica olivnega olja


    Priprava:

    • V posodi zmešaj vodo, kvas in med (ali agavin sirup) in pusti 5 minut, da se sestavine med seboj povežejo

    • Dodaj moki, sol in olivno olje in mešaj nekaj minut, da se sestavine dobro premešajo ter sprimejo med seboj.

    • Pod testo dodaj malo moke (lahko zamesiš tudi na mizi. Midva sva to naredila v posodi).

    • Zamesi testo in ga kar nekaj časa gneti. Če je testo preveč pocasto, dodaj malo moke.

    • Iz testa naredi žogico

    • Daj jo v pomokano posodo in jo pusti cca za 1 uro počivat, da naraste.

    • Testo po eni uri previdno daj na delovno površino in ga razdeli na 9 delov. Iz teh devetih delov naredi devet žogic.

    • Z valjarjem vsako posebej razvaljaj na približno pol centimetra debelo.

    • Pripravi pečico. Prižgi jo na 230 stopinj in počakaj, da se segreje.

    • Ko je pečica dovolj topla, daj na pekač nekaj kosov testa (lahko 3 ali 4) in jih peči 4 ali 5 minut. Midva sva jih pekla malo več, da so kruhki dobili lepo barvo. Priporočava vam, da pečice prve 4 minute ne odpirate, ker bo drugače testu onemogočena priložnost, da naraste.

    • Ko je kruh pečen, ga odmakni in daj peči novega.

    • Dober tek!


     

     

     


     

     
     


     

Komentarji