Alandsko otočje leži v Baltskem morju in sicer med Finsko in Švedsko. So avtonomno finsko otočje, ki je naseljen s švedsko govorečim prebivalstvom, ki je tudi uradni jezik pokrajine.
Prehranjujejo se predvsem z ribami, jabolki, sirom, črnim kruhom, pivom, gobami in jagodičevjem. Specialiteta otoka pa so Alandske palačinke.
Za današnjo degustacijo sva izbrala lososovo juho, ki je v bistvu finska jed, je pa zelo pogosto kosilo na teh otokih. Seveda pa sva naredila tudi njihove palačinke.
FINSKA LOSOSOVA JUHA (LOHIKEITTO)
To je idealna enolončnica za mrzle zimske večere. Za lonec juhe potrebujemo:
- 30 g masla
- 1 večji por
- 1 srednje veliko korenje
- 5 srednje velikih krompirjev
- 1,25 ml ribje juhe (midva sva dala kar zelenjavno kocko)
- 450 g lososovih filejev
- 150 ml smetane za kuhanje
- koper
- sol in poper
PRIPRAVA:
- Krompir, por, korenje in lososa nareži na srednje velike koščke.
- Maslo stopi v loncu in nanj stresi por ter ga 7-8 minut duši na majhnem ognju.
- V lonec dodaj korenje in krompir in vse skupaj pokrij z ribjo juho. Lahko uporabiš tudi zelenjavno kocko. Kuhaj približno 10 do 15 minut, tako, da postane krompir mehak.
- Dodaj koščke lososa in smetano za kuhanje. Kuhaj, dokler losos ni mehak.
- Dodaj koper in kuhaj še nekaj minut. Začini s poprom in soljo ter okrasi še z dodatnim koprom. V juho lahko dodaš tudi nekaj limoninega soka.
Komentarji
Objavite komentar