KUHINJA IZ ALANDSKEGA OTOČJA



Alandsko otočje leži v Baltskem morju in sicer med Finsko in Švedsko. So avtonomno finsko otočje, ki je naseljen s švedsko govorečim prebivalstvom, ki je tudi uradni jezik pokrajine.


 Prehranjujejo se predvsem z ribami, jabolki, sirom, črnim kruhom, pivom, gobami in jagodičevjem. Specialiteta otoka pa so Alandske palačinke. 

Za današnjo degustacijo sva izbrala lososovo juho, ki je v bistvu finska jed, je pa zelo pogosto kosilo  na teh otokih. Seveda pa sva naredila tudi njihove palačinke. 

 

 FINSKA LOSOSOVA JUHA (LOHIKEITTO)

To je idealna enolončnica za mrzle zimske večere. Za lonec juhe potrebujemo:

- 30 g masla

- 1 večji por

- 1 srednje veliko korenje

- 5 srednje velikih krompirjev

- 1,25 ml ribje juhe (midva sva dala kar zelenjavno kocko)

- 450 g lososovih filejev

- 150 ml smetane za kuhanje

- koper

- sol in poper

PRIPRAVA:

 - Krompir, por, korenje in lososa nareži na srednje velike koščke.

 





- Maslo stopi v loncu in nanj stresi por ter ga 7-8 minut duši na majhnem ognju.

- V lonec dodaj korenje in krompir in vse skupaj pokrij z ribjo juho. Lahko uporabiš tudi zelenjavno kocko. Kuhaj približno 10 do 15 minut, tako, da postane krompir mehak.

- Dodaj koščke lososa in smetano za kuhanje. Kuhaj, dokler losos ni mehak. 

- Dodaj koper in kuhaj še nekaj minut. Začini s poprom in soljo ter okrasi še z dodatnim koprom. V juho lahko dodaš tudi nekaj limoninega soka.

 


 
 
ALANDSKE PALAČINKE
 
Za en pekač potrebujemo:
 
- 4 čaše mleka
- 1 čaša pšeničnega zdroba
-  pol čaše moke
- pol čaše sladkorja
- 3 jajca
- 1 čajna žlička soli
- 1 čajna žlička kardamona, lahko pa kombiniraš pol žličke kardamona in pol žličke vanilijevega ekstrakta
- 2 žlici masla
 



 

PRIPRAVA:
 
 - Mleko zmešaj s pšeničnim zdrobom in ga kuhaj nekaj minut. Vmes premešaj, da se zdrob ne sprime.
- Ko je kaša kuhana, jo ohladi.
- Sladkor, moko, kardamon, vanilijo, sol in jajca umešaj v drugi posodi.
- Ko se zdrob in mleko ohladita, sestavine združi v eno posodo in z električnim ali ročnim mešalnikom mešaj, dokler zmes ni gladka
- Vse skupaj daj v pekač in na vrhu nareži maslo.
 

 
- Peči približno 50 minut v pečici, ogreti na 200 stopinj.
- Ko je pecivo pečeno, ga ohladi in na krožnikih aranžiraj s smetano in brusnično marmelado.

DOBER TEK!!
 



 




 



 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Komentarji