Danes sva se odločila narediti pravo alžirsko kosilo. Ustvarila sva naslednje jedi:
- Chtitha Batata, krompirjevo jed, ki se odlično poda h kaki enolončnici, ribam ali mesu,
- Algerian Dobubara, vegansko enolončnico
- ter, kot se spodobi, sladico, ki se imenuje Bil Zbib.
Alžirci so, kot večina afriških držav, znani po zelo dobri hrani in tisti, ki so jo poizkusili, so jo označili kot izvrstno. Splača se vam preizkusiti vse tri recepte. Pa začnimo.
CHITITHA BATATA
To je alžirska tradicionalna krompirjeva jed in se lepo poda k ribam, mesu ali kot dodatek enolončnici. Narejena je z derso. To je pikantna omaka z rdečo papriko in česnom. Za štiri osebe potrebujemo:
DERSA:
4 stroki česna, narezani na drobno
1 majhna rdeča paprika, narezana na zelo drobne koščke
1 žlička kumine
1 žlička paprike
1/2 žličke črnega popra
1/2 žličke kajenskega popra
1/2 žličke soli
2 veliki žlici olivnega olja
OSTALO:
3/4 kg rompirja, olupljenega in narezanega na polovico
1 žlica paradižnikove mezge
voda
sol
POTEK:
1. Česen, rdečo papriko, kumino, papriko, črni poper in kajenski poper zmešaj z dvema žlicama olivnega olja.
2. Sredne veliko ponev segrej na srednjo temperaturo in notri stresi derso. Pusti, da se razpusti. To traja približno 2 do 4 minute. Nato dodaj krompirjeve polovičke in paradižnikov koncentrat. Dodaj toliko vode, da je krompir pokrit in kuhaj, dokler se ne omehča. Približno 40 minut.
3. Krompir daj v servirno posodo. Omako, ki ostane, polij po krompirju in serviraj.
ALGERIAN DOUBARA
To je alžirska veganska enolončnica, ki je znana po izvrstnem okusu. Načeloma se jo dela z bobom, ki ga je pri nas zelo težko dobiti in prav zaradi tega sva se tudi midva morala sprijazniti s tem, da sva dodala navaden fižol. Pa je bila kljub temu izvrstna.
Enolončnici je dodana harissa omaka, ki pa jo alhko nadomestimo s kako drugo pekočo omako ali kar s čilijem.
Za šest oseb potrebujemo:
2 skodelici čičerike, ki smo jo namočili prejšnji večer
2 skodelici boba ali fižola, prav tako namočenega prejšnji večer
1 čajno žličko kumine
1/2 čaše olivnega olja
4 na drobno narezane stroke česna
4 rdeče paprike, narezane na drobno
2 žlici paradižnikovega koncentrata
1 žlico harissa omake
1/2 čajne žličke žafrana
1 čajno žličko paprike
1/2 čajno žličko kurkume
1 stisnjena limona
2 velika narezana paradižnika
sol in poper
mlada čebula in peteršilj za dekoracijo
PRIPRAVA:
1. Odcedi namočen fižol in čičeriko ter ju operi
2. Fižol daj v velik lonec in dodaj vodo. Začini s kumino in soljo
3. Kuhaj fižol doker ne zavre in ga pusti, da se skuha.
4. Ko je fižol skoraj kuhan, se lahko lotiš priprave aromatizirane osnove jedi.
5. Segrej 1/2 kozarca olivnega olja na srednji temperaturi. Dodaj česen, rdečo papriko, paradižnikov koncentrat, harisso omako, žafran, papriko in kurkumo.
6. Pusti kuhati minuto ali dve, da se arome združijo.
7. Nato dodaj limonin sok, narezane paradižnike, in čičeriko. Jaz sem jo dodala fižolu že na samem začetku ter jo kuhala skupaj z njim. Zmešaj sestavine, da se aroma razporedi po jedi.
8. Dodaj še malo vode in pusti, da se skuha čičerika. To bo trajalo približno deset minut.
9. Dodaj fižol in kuhaj še malo.
10. Ko so vse sestavine kuhane in mehke, jed lahko serviraš na krožnike. Okrasi z mlado čebulo in peteršiljem.
BIL ZBIB (SLADKI KUSKUS)
Ta jed je zelo preprosta in narejena v nekaj minutah. Alžirci jo radi jedo za zajtrk ali kot sladico.
Za štiri osebe potrebujemo:
1/4 kozarca rozin
4 suhe narezane marelice
2 suhi slivi, narezani
1 1/2 kozarca vode
1 1/8 kozarca kus kusa
2 žlici stopljenega masla
2 žlici sladkorja
1 žlička cimeta
malo sladkorja v prahu za posip
PRIPRAVA:
1. V majhen lonec daj rozine, marelice, suhe slive in vodo. Segrevaj do vretja. Dodaj kuskus, odstavi iz ognja in pusti pokrito pet minut.
2. Dodaj maslo, cimet in sladkor. Premešaj in aranžiraj na majhen krožnik. Posipaj s sladkornim prahom.
3. Serviraj hladno ali toplo.
DOBER TEK!!
Komentarji
Objavite komentar