Za današnje kosilo sva pripravila jedi iz Angole. Pripravila sva tradicionalno angolsko enolončnico, imenovano Calulu, jed z rižem in maniokino moko, ki se imenuje Farofa ter sladico s kokosom, Cocada Amarela. Priporočam vam, da vse te jedi poizkusite narediti sami, ker vam bodo pričarali okuse Afrike. Uživajte!!
CALULU DE PEIXE
To je angolska enolončnica, ki je sestavljena iz trske ali kake druge bele ribe ter različne zelenjave. Za pripravo se uporablja rdeče palmino olje. Kot zanimivost lahko poveva, da se to olje prideluje iz palminih semen in je zelo redko ter specifičnega vonja in okusa. Calulu vsebuje tudi raznovrstno zelenjavo. Ena od takih zanimivih zelenjav je okra. Ponavadi se uporablja posušena riba, je pa v bistvu vseeno. Načeloma se kuha s trske.
Sestavine za šest oseb:
- pol kg trske, narezane na velikost grižljaja
- ena čebula, sesekljana na drobno
- 3 ali 4 stroki česna, sesekljani na drobno
- 3 do 4 paradižniki, narezani
- 1 žlica limoninega soka
- 1 zelena paprika, narezana
- 1 malancan, narezan na koščke
- 8 oker z odstranjenimi stebli in narezane vzdolž
- pol kg špinače
- 2 lovorjeva lista
- sol
- poper
- voda
- četrtina čaše rdečega palminega olja
- po želji marantin škrob 2 žlici
Priprava:
- Preden začneš jed pripravljati, moraš marinirati trsko. To narediš tako, da v skledo položiš narezano in jo mariniraš s soljo ter limoninim sokom. Glej, da so dodobra namazani vsi kosi ribe. Postavi jo na stran za 20 do 30 minut in se loti pripravljati drugih stvari.
- V posodo daj palmovo olje. Postavi ga na velik do srednji plamen. Ko je segreto, nanj daj česen in čebulo in praži nekaj minut, da postaneta mehka.
- Ko je čebula mehka, dodaj malancan, paradižnik, okro, papriko in lovorove liste. Vse praži nekaj časa, da se okusi združijo. Lahko dodaš še čisto malo vode
- Dodaj špinačo in zmešaj, da se integrira v zelenjavo. Nato dodaj čašo vode (midva sva dala malo več, ker je to juha).
- Dodaj ribe. Lahko jih pa daš notri že na začetku, pred vso zelenjavo.
- Ko je riba dodana, pokrij lonec in zmanjšaj temperaturo. Pusti calulu, da se kuha približno 20 minut do pol ure. Ko zavre, premešaj.
- Če je juha pregosta, lahko uporabiš marantin škrob, da se malo zgosti. Pokuhaj še pet minut.
- Enolončnico lahko postrežeš z rižem.
FAROFA
Riževa jed z maniokino moko in zelenjavo. Poznamo več različnih stilov. Midva sva jo naredila na način, kot ga poznajo v Angoli.
Sestavine za šest oseb:
- četrt kilograma fižola. Lahko je v zrnu ali v konzervi
- pol kg riža
- četrt kile maniokine moke
- 2 korenja
- 2 glavi čebule
- 1 zelena paprika
- maslo
- 2 žlici česna v prahu
- sol
- palmino olje
Priprava:
- Če imaš fižol v zrnju, ga prejšnji dan namoči in skuhaj do mehkega
- Operi riž
- Na kocke nareži čebulo, papriko in korenje, potem pa prepraži pol čebule in eno čajno žličko česna, dokler čebula ne porjavi.
- Dodaj
riž, nato pa fižol brez vode in ga kuhaj približno 15 do 20 minut
- Medtem, ko se riž in fižol kuhata, v še enem loncu prepraži preostanek čebule in česna
- Dodaj korenje, malo in papriko, nadaljuj z mešanjem in praži
- Dodaj maniokino moko, zmanjšaj toploto in mešaj 4-7 minut, dokler ne porjavi
- V manioko dodaj sol in poper
- Ko je vse skuhano, serviraj na sledeči način: Najprej daj v servirno posodo riž, čez pa manioko.
COCADA AMARELA
Kokosov puding, ki je zelo popularen na celotnem območju Afrike. Obstaja kar nekaj različic. Priprava se razlikuje od države do države. Midva sva ga naredila na način, kot ga delajo v Angoli.
Potrebujemo:
- 1 čašo sladkorja
- 2 čaši vode
- 2 klinčka
- 2 čaši kokosovega mesa (ali kokosove moke)
- 6 rumenjakov
- pol žličke cimeta
Priprava:
- Odpri kokos. Ven poberi meso ter ga naribaj.
- V lonec daj vodo, klinčke in sladkor. Pusti, da zavre. Mešaj konstantno.Ko sladkorja ni več, pusti na majhnem ognju vreti 10 minut.
- Odmakni klinčke ter dodaj kokos in zmešaj. Še deset minut pusti dušiti in med tem stalno mešaj. Po 10 minutah odstrani z ognja.
- Rumenjak loči od beljakov in rumenjake zmešaj. Dodaj jih v 100 ml sirupa in jih konstantno mešaj, ampak pazi, da jajca ne zakrknejo. Nato jih zlij k preostalemu sirupu in kokosu in mešaj vse, dokler ne dobiš homogene pudingove teksture.
- Kuhaj še kakih 10 minut, dokler puding ni mehak.
- Serviraj ga v servirne skodelice.
- Lahko ga ješ toplega ali hladnega. Hladen je zelo osvežujoč. Sladica je zelo nasitna. Pred serviranjem dodaj na vrh še malo cimeta.
Komentarji
Objavite komentar