Andora je majhna evropska žepna državica, ki mejo na Španijo in Francijo. Temu primerna je tudi kultura hrane, ki jo jedo. Njihova najbolj priznana specialiteta so polži. Ker pač polžev nisva našla (še vedno dobrodošle vse informacije o slovenskih rejcih), sva se odločila, da narediva tri jedi, ki jih morda že poznate, ampak jih v Andori kar pogosto pripravljajo. So del njihove kulture.
Naredila sva vegetarijansko escudello, torrijas in Cremo de Catalan. Dober tek!!
VEGETARIAN ESCUDELLA
Escudella je v bistvu mesno - zelenjavna enolončnica. V Andorri je to neke vrste nacionalna jed. Zelo dobra pa je tudi vegetarijanska različica in to sva tudi naredila.
Akterji, ki bodo v tem receptu nastopali:
- osem čaš vode
- ena konzerva kuhanega fižola
- 1 velika narezana čebula
- 1 veliko narezano korenje
- 200 gramov bučk, nasekljanih na male koščke
- 2 nasekljana srednja krompirja
- 300 g stročjega fižola, narezanega na majhne koščke
- 2 čaši zelja, narezanega
- vegetarijanska klobasa
- 3 žlice olivnega olja
- 1 žlica sojine omake
- 1 žlička origana ali majarona
- pol žlice paprike
- sol
- poper
Postopek priprave:
- V veliko posodo nalij vodo. Ko začne vreti, dodaj čebulo, korenje in bučke. Na srednji temperaturi kuhaj 10 minut.
- Dodaj fižol, narezan krompir, stročji fižol in zelje. Dodaj tudi vegetariansko klobaso. Kuhaj 20 do 25 minut, dokler zelenjava ni mehka.
- Na koncu dodaj origano al imajaron, olivno olje, sojino omako in papriko. Pokuhaj za nekaj minut, na koncu posoli in popopraj.
Sestavine za 12 porcij juhe.
CREMA DE CATALAN (JAJČNA KREMA IZ ANDORE)
Sestavine:
3 rumenjaki
1/2 skodelice sladkorja
2 skodelici mleka
2 žlici koruznega škroba (lahko ga nadomestimo tudi s tapiokinim škrobom
sok pol limone
1/2 cimetove palčke
Potek:
V lonec damo jajčne rumenjake.
Dodamo pol skodelice sladkorja in mešamo, da nastane gosta masa.
Dodamo še eno in pol skodelico mleka in mešamo, da se sestavine dobro povežejo.
Dodamo sok pol limone in polovico cimetove palčke.
Lonec damo na srednjo temperaturo, da se mešanica počasi segreva. Občasno premešamo.
Med tem časom zmešamo koruzni škrob s pol skodelice mleka.
Mešanico počasi dodajamo v lonec. Neprestano mešamo. Ko se začnejo delati prvi mehurčki, lonec odstavimo z ognja.
Kuhano vsebino lonca damo v skodelice in pustimo, da se ohladi.
S sladkorjem v prahu posipamo vsebino skodelice, potem pa lahko skorjico zapečemo s kako baklico ali vžigalnikom. Nama to ni ravno uspelo, je bilo pa vseeno božansko dobro.
TORRIJAS
Za pripravo omamne sladice iz kruha na andorski način potrebujemo:
- 4 velika jajca
- 1 liter mleka
- 200 g sladkorja
- 2 žlici cimeta
- 3 žlice medu
- olivno ali navadno olje
- malo limonine in malo pomarančne lupine
- cardamon
- zvezdni janež
- kruh
Potek:
- V lonec daj mleko, pol skodelice sladkorja, limonino in pomarančno lupino, kardamon in zvezdni janež. Kuhaj na majhnem ognju.
- Med tem nareži kruh na majhne koščke.
- Po 15 minutah mešanico odstavi z ognja in namakaj kruh v to mešanico. Bodi previden, da ga na zmočiš popolnoma, ker potem razpade.
- Počakaj nekaj časa, da se kruh napoji.
- V večji posodi zmešaj jajca in pomakaj kruh vanje. V večji ponvi pripravi olivno olje in počakaj, da se segreje na srednjo temperaturo.
- Kruh daj v ponev in počakaj, da se na obeh straneh ocvre.
- Torrije položi na paprinate brisače, da se odcedi olje. Na drugem krožniku zmešaj cimet in sladkor.
- Kruh pomoči še v to mešanico in ga postavi na stran.
- Sedaj je čas, da narediš sirup. V lonec stresi preostanek sladkorja in cimeta iz krožnika. Po potrebi lahko dodaš še malo sladkorja, da je prekrito dno.
- Dodaj 2 kozarca tople vode in počakaj, da mešanica zavre.
- Ko zavre, dodaj še med.
- Sirup naj vre približno 30 minut. Ne sme biti zelo gost, prav tako pa ne zelo voden.
- Sirup odmakni z ognja in ga pusti stati 15 minut. Polij ga po kruhu. Kruh mora biti prepojen z njim.
- Preden daš jed v hladilnik, poskrbi, da bo hladna.
- Priporočeno jo je pustiti v hladilniku vsaj 4 ure, še boljše pa je, če stoji čez noč.
Komentarji
Objavite komentar