ANTARKTIČNO KOSILO

Antarktika je celina, ki je še vedno zavita v tančico skrivnosti in nam daje prav poseben občutek.

Prehranjevalne navade raziskovalcev in članov odprave se načeloma ne razlikujejo kaj preveč od tega, kar kuhamo doma. Problem je samo v sadju in zelenjavi, ki sta na tej celini zelo težko dostopna. Nekaj rastlinja jim sicer uspe vzgojiti na postajah pod umetnimi pogoji, ampak še vedno je to premalo za vso odpravo. Zato jim jih vozijo ladje, ki pridejo mimo. 

Hrana je kar precej polna beljakovin in maščob, saj jih začasni prebivalci nujno potrebujejo za svoje podvige. Precej je tudi konzerv in podobnih zadev. 


 Prva hrana, ki so ji raziskovalci na Antarktiki izdelovali, je bila Pemmican. To je neke vrste posušeno, dehidrirano meso, ki se je vsesplošno uporabljalo. Iz njega so kuhali juho, ki se je imenovala Hoosh ali pa so ga jedli s posebnimi biskvitki, imenovanimi Sledging biscuits (sankajoči piškotki). Te piškotke jedo še dandanes, še posebej, če so nekje na odpravi. Najprej zaradi tega, ker jih je lahko narediti, pa tudi zaradi tega, ker so zelo obstojni.

 SLEDGING BISCUITS

POTREBUJEMO:

  • 150 g moke

  • pol žličke sode ali en pecilni prašek

  • pol čajne žličke soli

  • 30 g masla (margarina ne pride v poštev)

  • 50 ml hladne vode

PRIPRAVA:

Združi maslo in moko, da dobiš konsistentno maso, nato ji dodaj še sol in pecilni prašek.

Dodaj vodo in gneti, da dobiš čvrsto testo.

Testo daj na pomokano površino in ga zgneti v kroglo. Razvaljaj ga. Nato ga razdeli na osem enakih koščkov.

Testo prebodi z vilicami, da dobi lep vzorec.

Peči na 190 stopinj, da krekerji dobijo lepo barvo in so lepo zapečeni.

Zraven na Antarktiki jedo pemmican, lahko pa si jih privoščijo tudi s sirom ali maslom.


 



 


SHACKLETON'S BANNOCKS (Shackletonova pogača)

To je ene vrste kruh, ki je znan po celem svetu in se ga pripravlja na različne načine. Mi ga bomo pripravljali po receptu Ernesta Shackletona, enega od raziskovalcev, ki ej davnega leta 1915 obiskal Antarktiko. Z njegovo odpravo so kuhali v improvizirani pečici, ki je bila prepojena s tjulnjevo in pingvinovo mastjo.

SESTAVINE:

  • 200 g bele moke

  • pecilni prašek

  • 1 čajna žlička soli

  • 40 g masla

  • 100 ml mrzle vode

PRIPRAVA:

Zmešaj moko, sol in pecilni prašek.

Dodaj malo vode in začni mesiti voljno testo. Dodajaj vodo, dokler ne začutiš, da je dovolj. Vedi, da vode ne boš mogel odvzeti. Testo mesi nekaj časa.

Naredi veliko žogo iz testa, nato pa ga razdeli na štiri enake dele.

Vsakega od njih zgneti v žogico.

Vsako žogico splošči in jo polčoži na pomokano površino.

V ponvo daj maslo, približno 10 g na en kruhek. Peci jih, dokler niso pečeni. Seveda pa jih vmes obračaj. 



 ANTARCTIC FOOD CHAIN RECEIPE

Krill je rak, ki je ključen za antarktično prehranjevalno mrežo. Velik je od 1-15 cm. Je rastlinojed, ki se prehranjuje s fitoplanktonom (rastlinskim planktonom) in tudi z nekaterim zooplanktonom (živalskim planktonom). Tudi sam pripada zooplanktonu, ker se giblje z oceanskimi tokovi. Za filtriranje planktona iz vode uporablja "košaro", narejeno iz sprednjih nog. V tem je zelo dober.

V tej jedi je prikazana in objasnjena celotna prehranjevalna veriga.

SESTAVINE:

  • bel riž

  • zelena barva za živila

  • rdeča barva za živila

  • kozice v oklepu

  • majhni kalamari

POTEK:

Pripravi riž. Vedi, da moraš za pol skodelice riža dodati skodelico in pol vode. Riž razdeli na dva dela, ker boš barval hrano. To narediš tako, da daš vodo v dva različna lonca, v vsakega že na samem začetku dodaš barvo za živila in ko zavre, dodaš riž. Obarva se v minuti.

Midva sva kupila že kuhane kozice, takoj pripravljene za jest. Vendar sva jih vseeno popekla na maslu, da so bili topli in bolj okusni. Enako sva naredila s kalamari. 





 Naredila sva tudi sladko kislo omako, ki se lepo poda k rižu in morskim sadežem. Za omako potrebuješ:

SESTAVINE:

  • 1 čaša vode

  • 1 čaša vinskega kisa

  • 1/2 čaše sladkorja (lahko ga daš tudi malo manj)

  • 1 čajna žlička ingverja, naribanega

  • 1/2 čajne žličke strtega česna

  • 1 čajna žlička naribanega čilija

  • 1 čajna žlička ketchupa

  • 1 čajna žlička koruznega zdroba

PRIPRAVA:

V kozico daj vodo, kis in sladkor. Ko zavre, dodaj ingver, česen, čili in ketchup in kuhaj pet minut.

Koruzni zdrob zmešaj z malo vode in dodaj na koncu, da se zgosti.


 Spodaj je ponazoritev celotne prehranjevalne verige na antarktičnem krogu. 


 Prehranjevalna veriga v najinem primeru prikazuje fitoplankton (zelene barve) in zooplankton (rdeče barve). Zraven je še krill in kalamari. Robovi krožnika pa simbolizirajo morje. 


 ROUND THE WORLD RACE

Vsako leto okrog Božiča pripravi osebje, ki tisti čas biva na Antarktiki, prav posebno dirko. To je dirka z vsemi vozili, ki jih imajo, trasa pa je okoli celine.

POTREBUJEMO:

  • zastavico, ki označuje severni pol

  • meringo (lahko jo narediš tudi sam. Mi smo bazo kupili v trgovini)

  • sveže sadje ali sadje iz konzerve

  • sladkor v prahu, ki ponazarja sneg

  • smetana, ki jo daš na meringo

  • krožnik

PRIPRAVA:

Pripravi po spodnji sliki.

 


Tu je pa še posnetek "dirke okoli sveta"

 









 

 

 

 

 

 

 

Komentarji